Аналитичар за отпечатоци од прсти - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

аналитичар за отпечатоци од прсти е некој кој работи во областа на форензиката кој ги анализира отпечатоците од прсти собрани на местата на злосторството. Аналитичарот за отпечатоци од прст може да се нарече и „испитувач на латентни отпечатоци“. Аналитичарите собираат докази на местото на злосторството и потоа ги скенираат во националните бази на податоци. Најпознатата од овие бази на податоци е интегрираниот автоматски систем за идентификација на отпечатоци на ФБИ (IAFIS), на кој повеќето агенции за спроведување на законот ги доставуваат сите отпечатоци од прсти што треба да се идентификуваат.

Работата на аналитичарот за отпечатоци генерално бара барем диплома. Препорачливо е овој степен да дојде во научните области - хемија или биологија, по можност со фокус на форензиката, доколку се понуди. За да станете сертифициран аналитичар за отпечатоци од прст, постои тест од Меѓународната асоцијација за идентификација (IAI) познат како тест за сертификација на десет отпечатоци. Понапредниот тест е познат како сертификат IAI Certified Latent Print Examiner. Сертифицираните аналитичари за отпечатоци можат да сведочат на судења и да се гледаат како валидни сведоци.

Исто така види: Хумано извршување - Информации за криминал

Другите барања се познати на многу други работни места - проверка на позадината, американско државјанство и способност да се помине тест за дрога. Сепак, за разлика од повеќето работни места, аналитичарот за отпечатоци мора да добие и безбедносен сертификат доколку сака да работи на владини позиции на форензички аналитичар.

Исто така види: Скандал Вотергејт - Информации за криминал

Аналитичарот за отпечатоци не само што треба да бидезапознаени со научната постапка и постапката на местото на злосторството – бидејќи аналитичарот е еден од првите луѓе на местото на настанот по првите одговорени – но исто така мора да биде способен да ги разбере компјутерските системи кои се вклучени во работата. Тоа е единствена комбинација на двете дисциплини.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.