Форензичка антропологија - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

За неидентификувани човечки коски, идентификацијата е важна и од правни и од хумани причини. Антропологијата се дефинира како примена на науката за физичка антропологија во правниот процес. Форензичките антрополози имаат сет листа на прашања на кои треба да одговорат:

1. Дали коските се човечки?

2. Колку поединци се застапени?

3. Пред колку време настапила смртта?

4. Која била возраста на лицето при смртта?

5. Каков бил полот на личноста?

6. Какво било потеклото на личноста?

7. Која била висината на лицето?

Исто така види: Криминални умови - информации за криминал

8. Дали има некои идентификациони карактеристики како што се стари повреди, болест или невообичаени карактеристики?

9. Која била причината за смртта?

10. Каков бил начинот на смрт (убиство, самоубиство, случајно, природно или непознато)?

Форензичарите и физичките антрополози ги користат истите стандардни техники, но форензичарите ги користат овие техники за да идентификуваат човечки останки и да откријат присуство на криминал . Коските можат да ја одредат возраста, времето на смртта и начинот на смрт. Приближната возраст може да се одреди на многу различни начини; еден начин е според големината и развојот на черепот. Овој метод е прилично точен кога станува збор за фетуси. Анализата на фронталите, или меките точки, е уште еден начин да се обиде да ја идентификува приближната возраст на фетусот користејќи го черепот. Како што черепот станува поразвиен, фронталите стануваат помали и на крајот стануваатконците. Како што старееме, конците се повеќе се пополнуваат и стануваат поцврсти. Покрај користењето на черепот, приближната возраст понекогаш може да се одреди и според сериозноста на артритисот или воспалението на зглобовите. Како што напредува артритисот, се менува обликот на коската. Исто така, во опсегот на артритис е остеоартритисот што е кога 'рскавицата на зглобот станува коска што резултира со поголема коска. Конечно, споредбената возраст може да се одреди со гледање на долгите коски на рентген. Кај детето областа на раст на коските е 'рскавицата и на рендген ќе изгледа како чист простор и ќе оди блиску до паралела со коската. Кај возрасен, плочата за раст целосно се претвори во коска и на рендген ќе се појави како бели линии на истата локација како и чистиот простор на рентгенот на детето.

Полот и потеклото на една личност обично може да се одредат според черепот. Најмногу разлики се јавуваат во растојанието помеѓу очите и обликот на забите.

Приближната висина може да се одреди со мерења на коските. Најдобар начин да се најде приближна висина е да се измери бедрената коска, која е коската што се протега од колкот до коленото. Корисно е да се знае полот на личноста бидејќи овој фактор влијае на пресметувањето на висината.

За да ја пресметате проценетата висина врз основа на бедрената коска на лицето, прво измерете ја бедрената коска во сантиметри. Ако субјектот е женски, помножете ја должината со 2,47 и додадете 54,1 за да дојдете доприближната висина. Ако субјектот е маж, помножете се со 2,32 и додадете 65,53. Овие пресметки се точни до пет сантиметри.

Исто така види: Дизајн на затворски објекти - Информации за криминал

Друга вообичаена коска што се користи за проценка на висината е хумерусот. За оваа коска, пресметките се малку поинакви. За женски субјект, помножете ја должината во сантиметри со 3,08 и додадете 64,67. За машки субјект, помножете ја должината со 2,89 и додадете 78,1. Повторно, овие пресметки се точни до пет сантиметри од висината на субјектот.

Форензичкиот антрополог не работи сам за да ја одреди возраста, времето на смртта и начинот на смрт. За нивната експертиза може да се консултираат форензичари, форензичари одонтолози, форензичари ентомолози и истражувачи за убиства. На пример, може да се контактира ентомолог за нивната експертиза за бубачки за да помогне да се одреди времето на смртта, или може да се повика детектив за убиства за да помогне да се утврди причината за смртта и начинот на смрт.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.