Кафез за глава за појас на лице - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Пред стотици години, грозните техники на мачење беа норма. Тортурата беше сеприсутна и неизбежна и како истражна и казнена техника за тешки злосторства.

Исто така види: Видови тероризам - Информации за криминал

Низ годините, органите на редот го користеа темето на лицето, попознато како „главен кафез“, како метод на тортура. Затворениците би биле принудени да го носат кафезот за глава, кој ја заклучувал главата на своето место, додека нивните затворски чувари ги мачеле. Прицврстување на рацете и нозете на жртвата исто така, што би ја уништило секоја надеж за бегство или телесна одбрана. Чистење на очите или жигосување со бели жешки прсти често го следело ограничувањето на затвореникот.

Некои од овие кафези имаа делови од јазикот наречени „бранки“ или „заузда на кара“, кои потекнуваат од Шкотска во 16 век пред да патуваат во Америка преку Англија. Овие јазични парчиња вклучуваа шилци или трнливи тркала наречени шипки и би биле туркани во устата на заробениците. Покрај очигледните рани што ги нанесоа овие механизми, кафезите исто така ги пригушуваа вресоците и спречуваа ефикасна комуникација.

Краниците често вклучуваа прицврстен синџир за затворање на носителот на јавно место. Резиденциите во Чешир дури имаа кука на ѕидот покрај огништето со која градскиот затворски чувар можеше да ги поврзе границите на заедницата во случај жената на мажот да не соработува или да им пречи - жените во суштина би можеле да бидат заробени во нивните домови. Понекогаш, затворот -чуварот закачувал ѕвонче на пружина до краците за да покаже дека носителот е во таа област и да служи како форма на срам. Луѓето во тоа време, исто така, претпоставуваа дека гранките ќе ги спречат вештерките да прават магиски магии бидејќи тоа ги спречуваше да пеат.

Кафезот за глава најчесто се користел како средство за мачење во средновековно време. Откако стигна до Северна и Јужна Америка, оградите станаа првенствено форма на понижување.

Исто така види: Видови затвори - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.