Лари Насар - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Лари Насар е роден во 1963 година во Фармингтон Хилс, Мичиген. Тој ги завршил своите додипломски студии на Универзитетот во Мичиген и продолжил да добива медицинска диплома по остеопатска медицина на Државниот универзитет во Мичиген во 1993 година. Гедерт во гимнастичкиот клуб Twistars USA во 1988 година. Во 1996 година ја заврши својата медицинска резиденција во болницата Сент Лоренс во Ленсинг, Мичиген и беше назначен за национален медицински координатор за USA Gymnastics. Во 1997 година Насар стана тимски лекар и професор во државата Мичиген. За време на неговата кариера, Насар работеше со многу гимнастичари и други спортисти и патуваше на Олимпијадата со женскиот тим за гимнастика од 1996 до 2008 година. Меѓутоа, во тој период, тој изврши и стотици сексуални напади врз девојчиња под негова грижа.

Во текот на неговата кариера, Насар беше проследен со поплаки за недолично однесување кои беа игнорирани или наводно скриени од организациите во кои бил вработен. Првото документирано тврдење за злоупотреба беше во 1992 година, кога Насар почна да малтретира 12-годишно девојче. Во 1997 година, родителите во Twistars почнаа да се жалат за однесувањето на Насар со нивните деца, но поплаките на крајот беа игнорирани. Во 1997 година, Лариса Бојс и друга спортистка му кажале на тренерот по женска гимнастика на државата Мичиген, Кети Клагес декаНасер ги малтретирал, но никогаш не било преземено ништо. Со текот на годините, повеќе жени се појавија на универзитетот, но повторно ништо не беше направено. Во 2014 година, Насар беше под истрага од државата Мичиген, откако еден студент го обвини дека сексуално ја нападнал за време на медицински преглед, но тој беше ослободен од неправилности.

Со децении, злоупотребата на Насар на стотици девојки и млади жени продолжи непречено. Насар беше навидум незапирлив до 4 август 2016 година, кога Индијанаполис Стар објави длабинска истрага за сексуалната злоупотреба во програмата за гимнастика на САД. Иако извештајот не го именуваше Лари Насар конкретно, извештајот го поттикна Сенатот на САД да се обрати до USA Gymnastics за да побара понатамошна истрага. На 29 август 2016 година, гимнастичарката Рејчел Денхоландер поднела жалба до Државниот универзитет во Мичиген против Насер кој сексуално ја нападнал во 2000 година кога имала 15 години. а на 22 ноември Насар беше формално обвинет за 3 точки за криминална сексуална злоупотреба од прв степен во округот Ингам, Мичиген. Во тоа време веќе имаше 50 поплаки за Насар до јавниот обвинител на Мичиген. На 16 декември 2016 година, Насар беше обвинет за федерални обвиненија за детска порнографија. ФБИ подоцна откри дека Насер имал над 37.000 слики од детепорнографија на неговиот компјутер и барем едно видео на кое малтретира девојка. Насар беше обвинет и во округот Итон, Мичиген.

Исто така види: Форензичка ентомологија - информации за криминал

На крајот, Лари Насар ги прифати договорите за признавање на вината за да избегне да биде обвинет за секоја жалба поднесена против него која достигна 119. Насар беше обвинет на три одделни судења; Федерално судење за три федерални обвиненија за порнографија, судење во округот Ингам за 7 точки за криминално сексуално однесување од прв степен и судење во округот Итон за 3 точки за криминално сексуално однесување од прв степен. Насар беше осуден на 60 години федерален затвор, 40 до 175 години во округот Ингам и 40 до 125 години во округот Итон. Насар треба да ги отслужи сите три казни последователно, обезбедувајќи дека ќе умре во затвор.

За време на неговото судење во округот Ингам, судијката Розмари Аквилина им дозволи на 156 жени да читаат изјави за влијанието на жртвата на сослушувањето на Насар во јануари 2018 година. Нејзината одлука да му дозволи на секој преживеан да зборува привлече големо внимание, но Аквилина тврдеше дека нејзиниот избор е од клучно значење за преживеаните да кажат: „Дел од враќањето значи да се оздрават, а да се оздрават значи да се соочат со својот ѓавол и да им кажат што точно сакаат за да може да започне нивното заздравување“. Насар им се извини на своите жртви на суд, но повеќето не веруваа во тоа. Преживеаниот Алексис Алварадо рече за извинувањето: „Тешко е да се поверува во извинување какоова. Како доктор, што беше, отиде на медицинско училиште. Знаете како ова може да ги повреди луѓето. Знаете како ова може да влијае на сите. И ако го знаете тоа, тогаш зошто би го направиле намерно? Така да не, не прифаќам. Не го прифаќам неговото извинување, мислам дека не е реално.“

Исто така види: 21 Jump Street - информации за криминал

Во јули 2018 година, на повеќе од 140 преживеани им беше доделена наградата Артур Еш за храброст на наградите ESPY. Државниот универзитет во Мичиген се согласи да плати 500 милиони долари на 332 жртви на Насар во судски спорови. Насар побара ново сослушување за изрекување на казната поради согледаната пристрасност во постапката на судијата Аквилина, но неговото барање беше одбиено.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.