Крвни докази: основи и модели - информации за криминал

John Williams 06-07-2023
John Williams

Откривањето крв во случај отвора мини истрага во рамките на истрагата. Тоа е затоа што истражителот првично мора да утврди дали е сторено кривично дело. Важно е да се утврди дали е извршено кривично дело бидејќи присуството на крв не мора да значи дека некогаш имало кривично дело. Оваа определба треба да се донесе во случај кога едно лице е пријавено за исчезнато бидејќи тоа ќе им помогне на истражителите. Пронајдената крв потоа може да се тестира и да се види дали припаѓа на жртвата; ако крвта навистина и припаѓа на жртвата, постои можност дека е сторено кривично дело и дека случајот може да се промени. Доказите за крв, исто така, влегуваат во игра во кривичните случаи. Крвта пронајдена на сечилото на ножот може да значи дека е извршено кривично дело и некој бил избоден - но може да значи и дека жртвата си го исекла прстот. И покрај тоа што може да има кривично дело каде што некој е избоден, треба да се утврди дека кривичното дело е извршено со тој конкретен нож. Црвената супстанца што е пронајдена е тестирана. На почетокот крвта се тестира за да се утврди дали е крв, а потоа дали е човечка крв. Откако ќе се тестира супстанцијата и ќе се утврди дека е крв и дека е човечка крв, може да се утврди дали крвта дошла од жртвата или од осомничениот. Доказите за крв не се собираат само од оружје, туку можат да се соберат и од негоподот или други површини на местото на злосторството. Оваа крв се тестира и за да се утврди дали крвта дошла од жртвата или од осомничениот.

Исто така види: Форензичка лингвистика & засилувач; Идентификација на авторот - Информации за криминал

Покрај тестирањето, иследниците користат обрасци на дамки од крв за да помогнат да утврдат дали е извршено кривично дело. Постојат различни типови на обрасци на дамки од крв што ги бара истражувачот.

– Крв што капе во крв

– Прскана (пролеана) крв

– Проектирана крв (со шприц)

– Трансферни дамки/шеми -А шаблонот за преносна крвна дамка се создава кога влажна, крвава површина контактира со површина што не е крвава. Со овој тип шари, може да се препознае дел или целата оригинална површина, на пример целосен или делумен отпечаток од чевли.

– Шаблони за прскање- Моделите на прскање крв се создаваат кога изложениот извор на крв е подложен на дејство или сила поголема од гравитацијата (внатрешно или надворешно)

– Castoff- Шема на дамки од крв што се создава кога крвта се ослободува или исфрла од крвав предмет во движење.

– Влијание – Шема на дамки од крв што произлегува од предмет што удира во течна крв

– Проектирано- Шема на дамки од крв што се создава со ослободување на крв под притисок – на пример, артериски изблик.

Исто така види: Скот Петерсон - Информации за криминал

Истражувачите исто така бараат следнотошаблони за дамки од крв:

– Засенчување/ Сведување на духови- кога има празен простор или „празнина“ во прскањето. Ова покажува дека имало некој предмет на патот.

– Повлекување и бришење- бришењето се случува кога се намачка крв на површината. Марамчињата се појавуваат кога крвав предмет се четка на површина.

– Експираторна крв – Крв што се кашла или издишува. Ова е означено со маглива шема која наликува на резултатите од прскање со голема брзина.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.