Семјуел Кертис Упам - Информации за криминал

John Williams 28-07-2023
John Williams

Самуел Кертис Упам е роден во февруари 1819 година во Вермонт. Во првите години од својот живот, тој се приклучил на морнарицата, се преселил во Калифорнија да бара злато и напишал книга за неговите авантури. Неговата солидна репутација и гордо религиозно потекло му го донесоа прекарот „Чесен Сем Упам“.

Исто така види: Која работа во форензиката треба да ја имате? - Информации за криминал

До средината на 1850-тите, Упам се населил во Филаделфија, се оженил, станал татко и отворил мала продавница во која се продавала канцелариски материјал и тоалети. залихи. Упам ја водеше оваа продавница кога избувна Граѓанската војна во Америка, и набрзо виде можност да заработи пари и да предизвика сериозни проблеми за Конфедерацијата.

Планот на Семјуел започна во 1862 година по комеморацијата на роденденот на Џорџ Вашингтон. Филаделфија Инквајер отпечати неколку приказни за прославата, како и статија во која се дискутираше како претставник од весникот добил електроплочка што може да произведе речиси совршена реплика на конфедеративна банкнота од пет долари. Откако ја прочитал статијата, Упам ги посетил канцелариите на Inquirer и го убедил вработениот да му ја продаде оваа плоча. Ја користел за да испечати 3.000 примероци од лажните петки, кои ги продавал од неговата продавница како новост.

Секоја банкнота што ја испечатил се продавала брзо, а Упам потоа купил чинија за конфедеративна банкнота од десет долари. Тој ги испечатил на хартија која била многу слична на вистинската валута на Конфедеративните држави. Всушност, единствениот забележливРазликата помеѓу неговите сметки и вистинската работа беше мал натпис на дното што ги прогласи неговите смешни пари како „Факс-симил Конфедеративна белешка“. Беше лесно да се прекине одрекувањето од сметките, а фалсификуваната готовина на Упам се проби во конфедеративната економија.

Upham продолжи да печати се повеќе лажни пари и се здоби со слава низ целата земја. Неговата производна вредност порасна до точка каде што неговите сметки практично не се разликуваа од вистинските. Парите станаа толку добро познати што Конфедеративниот конгрес дури прогласи дека фалсификувањето е кривично дело кое се казнува со смрт!

Исто така види: Преземено - Информации за криминал

Фалсификаторите на копирање помогнаа да се направи романската идеја на Упам помалку профитабилна, а пред да заврши војната тој престана да продава лажните сметки. Тој тврдеше дека за време на неговото бегство, продал повеќе од 50.000 долари фалсификувани пари и сметал дека бил голема помош за воените напори.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.