Марк Дејвид Чепмен - Информации за криминал

John Williams 22-08-2023
John Williams

Исто така види: Џон Мекафи - Информации за криминал

Светот брзо го дозна името Марк Дејвид Чепмен на 8 декември 1980 година кога испука пет куршуми во Џон Ленон надвор од станбената зграда во Дакота во Њујорк. Џон Ленон беше член на меѓународно познатиот бенд Битлси и еден од највлијателните политички уметници на дваесеттиот век.

Марк Чепмен<4 Имаше дваесет и пет години и живееше на Хаваи во 1980 година кога реши да го таргетира Ленон „бидејќи тој беше многу познат“ и сакаше да ја стекне својата слава. Тој леташе во Њујорк двапати за да ја дели станбената зграда на Ленон, Дакота, а при втората посета тој го исполни својот план за напад. За време на неговата прва посета, Чепмен и се јавил на својата сопруга на Хаваи и ѝ кажал за неговиот смртоносен план, но ја уверил дека не планира да го помине.

Откако се вратил на Хаваи, нагонот да убие Ленон стана повторно, а Чепмен полета назад во Њујорк без да ја извести својата сопруга. Таму, тој чекаше пред Дакота и се сретна со Ленон рано утрото, барајќи автограм. Чепмен го опиша Ленон како „многу срдечен и пристоен човек“. Подоцна, кога Ленон и неговата сопруга, Јоко Оно се вратија во нивната станбена зграда, Чепмен ги чекаше таму. Додека Ленон го поминуваше Чепмен на патот кон зградата, Чепмен наводно извикал „Г. Ленон!“ и извадил .38 калибар револвер со шупливакуршуми. Чепмен пукал пет пати . Четири куршуми го погодиле Ленон во задниот дел. Чепмен не се обидел да побегне од местото и бил задржан од вратарот, Хозе. Откриено е дека Чепмен носел копија од „Лаќачот во 'ржта“ на Д. Селинџер а подоцна тврдел дека се поистоветувал со главниот лик „кој изгледал како да е изгубен и проблематичен“.

Откако беше уапсен, Чепмен беше подложен на опсежни психијатриски проценки кои заклучија дека, иако бил во заблуда, Чепмен сè уште бил компетентен да му се суди. Чепмен беше обвинет за убиство на цивил кој не е службеник за спроведување на законот . Ова злосторство претставува убиство од втор степен во државата Њујорк. Џонатан Маркс, адвокатот на Чепмен, му беше тешко да го застапува Чепмен поради неговите континуирани испади на суд. Во текот на судењето, Чепмен ја промовираше својата опсесија со „The Catcher in the Rye“. Во јуни 1981 година, Чепмен ненадејно го промени своето изјаснување од невин во виновен во врска со обвинението за убиство – и покрај приговорите од неговиот адвокат. Чепмен тврдеше дека Бог го убедил да се изјасни за виновен. На 24 август 1981 година тој доби казна од минимум 20 години до доживотен затвор.

Исто така види: Морис Кларет - Информации за криминал

За да дознаете повеќе за убиството на Џон Ленон, кликнете овде.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.