Lydia Trueblood - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Лидија Трублуд го добила прекарот „Црната вдовица“ со тоа што се омажила за шест мажи и убила четворица од нив. Секој сопруг беше убиен за да може Лидија да ги наплати полисите за животно осигурување што ги инсистираше да ги купат.

Роберт Ц. Дули ја запозна Лидија во нејзината родна држава Ајдахо и ја замоли да биде негова невеста. Таа се согласила и набргу потоа се венчале и добиле ќерка по име Лорен. Семејството живеело со братот на Роберт, Едвард, до 1915 година, кога се чинеше дека трагедијата постојано го погодувала животот на Лидија. Прво, Лорејн почина неочекувано. Набргу потоа и Едвард бил пронајден мртов. Подоцна истата година, Роберт умре, оставајќи ја Лидија како единствена преживеана од семејството. Се сметаше дека причината за смртта е тифусна треска, а Лидија заработи од полисата за осигурување на нејзиниот покоен сопруг.

Во рок од две години, Лидија запознала и се омажила за човек по име Вилијам Г. МекХафл. Двојката се преселила во Монтана, каде што престојувале нешто повеќе од една година. До 1918 година, Мекхафл починал, навидум од компликации на грип.

Исто така види: Blackfish - Информации за криминал

Се чини дека трагедијата ја погоди Лидија. Во 1919 година се омажила за трет маж, Харлан Луис, во Монтана, кој бил пронајден мртов помалку од три месеци подоцна. Лидија се вратила во Ајдахо, каде брзо го запознала и се омажила за Едвард Мејер. Мејер беше прогласен за мртов од тифус во рок од еден месец по нивната свадбена церемонија.

Исто така види: Хумано извршување - Информации за криминал

Сомнеж за смртта на четворица сопрузи за толку кратко времедоведе до истрага. Ерл Дули, хемичар од Ајдахо, го открил смртоносниот отров, арсенот како причина за смртта на Едвард Мејер. Потоа биле направени тестови на ексхумираните тела на нејзините поранешни сопрузи, нејзиниот зет и нејзината ќерка. Кај сите биле пронајдени траги од арсен. Полицијата тргна во потрага по Лидија, но таа побегнала од државата.

За време на истрагата, Лидија се преселила во Калифорнија и се омажила за петтиот сопруг, Пол Саутард. Таа се обидела да го убеди да склучи голема полиса за осигурување, но бидејќи бил покриен од американската војска, тој одбил. Двојката била префрлена на Хаваи, каде властите ја фатиле и ја уапсиле Лидија. Набргу, Лидија избега од затвор и се омажи за Хари Витлок, нејзиниот шести и последен сопруг. Таа беше откриена и вратена во притвор пред да може повторно да удри и да го помине остатокот од животот зад решетки.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.