Едмонд Локард - Информации за криминал

John Williams 06-08-2023
John Williams

Исто така види: Доротеа Пуенте - Информации за криминал

Доктор Едмонд Локард бил форензичар, популарно сметан како „Шерлок Холмс од Франција“. Роден во Сен Шамон на 13 ноември 1877 година, Локард студирал медицина во Лион. Неговите интереси на крајот се разграниле за да ги вклучат науката и медицината во правните прашања. Својата професионална кариера ја започнал помагајќи му на Александре Лакасањ , криминолог и професор. Локард на крајот се здружил со антропологот Алфонс Бертилон , кој бил познат по својот систем на идентификување криминалци врз основа на нивните телесни мерења. За време на Првата светска војна, Локард работел со француската тајна служба како медицински преглед. Тој ја идентификуваше причината и локацијата на смртта на војниците со анализа на нивните униформи. Во 1910 година, полицискиот оддел во Лион му даде можност на Локард да ја создаде првата лабораторија за истрага на криминал каде што може да ги анализира доказите од местата на злосторството во претходно неискористениот простор на таванот. За време на неговиот живот, Локард напишал многу публикации, а најпозната е неговата седумтомна серија, Traité de Criminalistique (Договор за криминалистика).

Локард се смета за пионер на форензичката наука и криминологијата . Тој развил повеќе методи за форензичка анализа кои сè уште се во употреба. Тој придонел со значителни истражувања во дактилографијата , или проучувањето на отпечатоците од прсти. Локард верувал дека ако може да се најдат дванаесет точки за споредба помеѓу двеотпечатоци од прсти тогаш тоа би било доволно за позитивна идентификација. Ова беше усвоено како претпочитано средство за идентификација пред Бертилоновиот метод за антропометрија .

Најпознатиот придонес на Локард во форензичката наука денес е познат како „Локардовиот принцип на размена“ . Според Локард, „невозможно е криминалецот да дејствува, особено со оглед на интензитетот на кривичното дело, без да остави траги од ова присуство“. Тоа значи дека кога поединецот ќе изврши кривично дело остава трага од себе на местото на настанот, а истовремено зема нешто од местото на настанот кога ќе замине. Модерната форензичка наука го класифицира овој феномен како доказ во трага.

Исто така види: Едмонд Локард - Информации за криминал

Локард продолжил да ги истражува форензичките техники до неговата смрт на 4 мај 1966 година.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.