Реконструкција на лице - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Реконструкцијата на лицето е метод кој се користи во форензичката област кога кривичното дело вклучува неидентификувани останки. Реконструкцијата на лицето обично ја врши скулптор кој е експерт за анатомија на лицето. Овој скулптор би можел да биде форензичар, но тоа не е услов. Во секој случај, скулпторот ќе работи со форензичарите антрополози за да ги толкуваат карактеристиките на скелетот што на крајот ќе помогне да се открие возраста, полот и потеклото на жртвата. Скулпторот може да открие и анатомски карактеристики (карактеристики кои се поврзани со структурата на телото) како што се асиметрија на лицето, докази за повреди како скршен нос или заби кои биле изгубени пред смртта. Овие фактори се одредуваат со користење на техниката на тридимензионална реконструкција или техника на дводимензионална реконструкција.

Исто така види: Роберт Дурст - Информации за криминал

Тридимензионалната техника на реконструкција бара од скулпторот да постави ткивни маркери на черепот на одредени точки, така што кога ќе се постави глината, реконструкцијата изгледа колку што е можно поблиску до жртвата за да има подобри шанси на жртвата која се идентификува. Точките каде што се поставени маркерите се одредуваат со генерализирани мерења на длабочина врз основа на возраст, пол и етничка припадност. Во реконструкцијата се додаваат и лажни очи. Исто така, се прават различни мерења за да се одреди поставеноста на очите, ширината/должината на носот и должината/широчината на устата. Очитесе центрирани и исто така се поставени на одредена длабочина. Черепот мора да биде поставен на држач во хоризонтална положба Франкфорт, што е договорена нормална положба на човечкиот череп. Откако ткивните маркери ќе се залепат на черепот, скулпторот може да почне да става глина на черепот и да ја ваја така што ќе се формира лице. Откако ќе се изгради основната форма, скулпторот може да почне да прави черепот да изгледа слично на жртвата. Скулпторот го прави тоа користејќи ги сите информации што му биле достапни од форензичкиот антрополог. Оваа информација може да ја вклучи географската локација каде живеела жртвата или начинот на живот на жртвите. За да помогне во можна идентификација на непознатата жртва, скулпторите ќе додадат коса, или во форма на перика или глина што претставува коса. Скулпторот може да додаде и разни реквизити, како што се очила, артикли за облека или што било што би можело да генерира можна идентификација.

Исто така види: Кој познат сериски убиец сте вие? - Информации за криминал

Првата од техниките за дводимензионална реконструкција, како што се техниките за тридимензионална реконструкција, вклучува поставување ткивни маркери на черепот на одредени места и специфични длабочини со користење на генерализирани мерења кои се утврдени според возраста, полот и потеклото. Откако черепот е во правилна положба (Франкфорт Хоризонтал) на штандот, черепот се фотографира. Черепот е фотографиран во сооднос еден спрема едени од фронталниот и од профилот. За време на фотографирањето, долж черепот се става линијар. Откако ќе се направат фотографиите, тие се зголемуваат до природна големина, а потоа се залепени во хоризонтална положба на Франкфорт на две дрвени штици една до друга. Откако фотографиите се прикачени, проѕирните природен велум листови се залепени директно преку отпечатените фотографии. Откако ќе заврши поставувањето, уметникот може да почне да скицира. Уметникот го скицира черепот следејќи ги контурите на черепот и користејќи ги креаторите на ткиво како упатства. Мерењата за очите, носот и устата се изведуваат на ист начин во оваа техника како што се изведуваат во тридимензионалните техники за реконструкција. Типот и стилот на косата се одредуваат или со проценка врз основа на потеклото и полот, доказите пронајдени на местото на настанот или со информациите добиени од форензичарот антрополог или друг професионалец. Сите постапки се документирани, а земените белешки се собираат.

Втората дводимензионална техника вклучува реконструкција на лице од тело што се распаѓа. За овој метод уметникот го користи своето знаење за тоа како мекото ткиво на кожата лежи на черепот и како телото се распаѓа за да создаде реконструкција на тоа како жртвата можеби изгледала пред смртта.

Дводимензионалните техники се поисплатливи од тридимензионалната реконструкција и тиезаштедете време, и на крајот постигнете ја истата работа. 10>

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.