Клинтон Дафи - Информации за криминал

John Williams 26-07-2023
John Williams

Клинтон Труман Дафи е родена на 4 август 1898 година во градот Сан Квентин. Неговиот татко бил чувар во затворот Сан Квентин од 1894 година. Во текот на овие училишни години, тој имал долга врска со Гледис Карпентер чиј татко бил капетан на дворот. Во декември 1921 година, двајцата се венчаа.

Во текот на Првата светска војна, Дафи служеше во Маринскиот корпус. Кога бил отпуштен, работел во Северозападна Пацифичка железница, а потоа и во градежна компанија. Подоцна станал и Нотар. Во 1929 година, Дафи мораше да оди во канцеларијата на управникот во затворот Сан Квентин за да добие документ заверен на нотар. Додека бил таму, го слушнал управникот Холохан како вели дека му треба помошник. Дафи го искористи ова како можност да искористи шанса да се вработи таму. Управникот му рекол дека ако ја сака работата, може да ја има. Тој работеше напорно за управникот Холохан и го ослободи од многу мачни должности.

Во 1935 година, управникот Холохан беше речиси убиен за време на пауза од затвор. Неколку затвореници добија пристап до пиштоли и отидоа во домот на управникот додека тој и Одборот на затворот ручаа. Затворениците го претепале Холохан во несвест и го зеле затворскиот одбор како заложник. Со членовите на одборот како заложници, на затворениците им беше дозволено да возат низ затворските порти.

Набргу потоаИнцидентот, управникот Холохан се пензионирал и бил заменет со управникот во затворот Фолсом, Корт Смит. Смит имал свој помошник во затворот Фолсом и сакал да го донесе во Сан Квентин со себе. Бидејќи повеќе не му беше потребен како помошник на управникот, Дафи беше преместен во Одборот за условно ослободување како помошник на Марк Ноун, секретар на Одборот на директори на затворите.

Исто така види: Доротеа Пуенте - Информации за криминал

За време на Смит како Ворден, работите во Сан Квентин не не се подобри. Имаше неколку сослушувања за лоша храна, убиства и севкупна бруталност кон затворениците. Поради големиот број истраги, Смит беше разрешен. Затворскиот одбор одлучи дека бидејќи Дафи бил роден и израснат во Сан Квентин и имал повеќе од 11 години работно искуство во затворската администрација, тој знаел нешто за управувањето со затворот. Тие му понудиле 30-дневна привремена позиција како управник додека барале замена. Нему му беше чест што ја имаше оваа позиција.

За време на оваа 30-дневна позиција како управник, Дафи направи повеќе отколку само да се погрижи затворот да остане оперативен. Тој го виде ова како можност да се направи разлика во начинот на кој се третираат затворениците. Првата промена што ја направи беше да ги отстрани сите форми на физичко казнување. Тој дури и го отпуштил целиот персонал кој тепал затвореници и учествувал во извршувањето на физичкото казнување. Дафи заврши толку одлична работа како управник што Управниот одбор му даде редовна четиригодишна работаназначување.

За време на неговото назначување, Дафи продолжи да напредува во затворот Сан Квентин. Веднаш почнал да работи на едукативна програма за затворениците. Тој веруваше дека им требаат вистински учители да влезат наместо затворениците да се поучуваат меѓусебно. Тој сакаше да се погрижи секој од затворениците да биде ослободен подобар човек отколку што беа кога стигнаа таму.

Неколку други реформи беа направени за време на неговото време како управник. Дафи ги смени тушевите на затворениците од морска во свежа вода. Тој дури ја прекина практиката на бричење на главите на затворениците и да ги тера да носат униформи со броеви. Дафи, исто така, воведе нова програма за храна во кафетеријата и ангажираше диететичар.

Дафи веруваше дека затворениците може да се рехабилитираат и дека треба да се третираат праведно. Тој дури и невооружен шеташе низ затворскиот двор и редовно разговараше со затворениците. Неговиот персонал не можеше да верува во неговата леснотија со овие затвореници. Тој ќе се однесува со овие луѓе со праведност, имајќи на ум дека затворот е таму за да казнува, но и да се рехабилитира.

Дафи создаде програма за стручна обука во затворот и им дозволуваше на затворениците да продаваат појаси и паричници. Дафи беше и првиот управник кој им дозволи на затворениците да слушаат радио во нивните ќелии. Дафи дури го основаше првото затворско поглавје на Анонимните алкохоличари. Неговата сопруга Гледис им приредила неделна програма на затворениците. Таа беше позната како „мама“ Дафизатворениците поради нејзините зборови на мудрост и охрабрување.

Исто така види: Криста Харисон - Информации за криминал

По 11 години како управник, Дафи му го предал Сан Квентин на својот прв асистент Харли Оливер Титс. Дафи продолжи да работи за Управата за возрасни, а подоцна стана национален претседател на Фондацијата Седум чекори. Оваа програма е создадена од поранешен затвореник од Сан Квентин, Бил Сендс, за да им помогне на поранешните осуденици откако ќе излезат од затвор.

Клинтон Труман Дафи беше еден од најпочитуваните затворски администратори во казнената историја на САД поради неговата достигнувања во затворот Сан Квентин. Дафи продолжи да пишува неколку книги за неговите искуства во затворот Сан Квентин, па дури и одржа предавања против смртната казна во неколку наврати. Клинтон Дафи почина на 84-годишна возраст во Волнут Крик, Калифорнија.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.