Кацига за електричен стол во Масачусетс - информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Во 1900 година, десет години по првото погубување на електричен стол во Обурн, Њујорк, затворскиот систем во Масачусетс го усвои електричниот стол како негов примарен метод на извршување. Џелатите од државниот затвор во Масачусетс го користеа овој шлем, составен од кожа, сунѓер и жичана мрежа, за да им стават крај на животите на 65 мажи и жени помеѓу 1901 и 1947 година.

Доколку е најпознатиот настан во историјата смртта од струен удар се случила на 23 август 1927 година, во државен затвор во Чарлстаун, МА. Поротата ги осуди Никола Сако и Бартоломео Ванцети за убиство и грабеж во 1921 година, но низа жалби и протести ја одложија нивната смрт за шест години. Во 1920-тите, кога се одржа нивното судење, неконтролираа дискриминацијата на имигрантите и радикалните мислители. Како Италијанци и анархисти, Сако и Ванцети одговараат на двата описи.

Исто така види: Дејвид Берковиц, Син на Сем убиец - Информации за криминал

Покрај тоа, полицијата не успеа да најде суштински докази кои ја потврдуваат нивната вина, што наведе некои луѓе да веруваат дека нивната националност и политички ставови се вистинската причина што беа на судење. Мажите неколку пати поднеле жалба за нивниот случај, а друг маж, Селестино Мадеирос, дури и признал дека го извршил злосторството, но нивната среќа се потрошила. Судијата Вебстер Тајер ги осуди Сако и Ванцети на смрт со електричен стол. И двајцата умреа носејќи ја оваа кацига.

Кога криминалецот треба да биде погоден од струја, главата и нозетесе избричени. Нивните веѓи и влакна на лицето, исто така, може да се исечат за да се намалат шансите затвореникот да се запали. Откако затвореникот ќе се прицврсти на столот, на врвот на главата му се става сунѓер натопен во солен раствор за да се поттикне спроводливоста. Една електрода е прикачена на нивната глава, а друга е поврзана со една од нивните нозе за да се заврши затвореното коло. Затвореникот добива два удари на струја: должината и интензитетот зависат од физичката состојба на лицето. Општо земено, првиот наплив од приближно 2.000 волти трае дури 15 секунди. Ова обично предизвикува несвест и го запира пулсот на жртвата. Следно, напонот се намалува. Во овој момент, телото на затвореникот достигнува до 138°F, а непрекинатата електрична струја предизвикува неотповикливо оштетување на неговите или нејзините внатрешни органи. Електричната струја ја согорува кожата на затвореникот, принудувајќи ги вработените во затворот да ја олупат мртвата кожа од електродите.

По близу 50 години употреба, државата конечно ја ставила електричната столица на одмор заедно со смртната казна. Конечната употреба на смртна казна во државата Масачусетс беше документирана во 1947 година.

*Ве молиме имајте предвид дека оваа изложба моментално не е изложена.*

Исто така види: Егзекуција - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.