Ирска републиканска армија (ИРА) - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Почнувајќи од 1970-тите, Привремената ирска републиканска армија или ИРА почна да киднапира луѓе за кои веруваа дека им згрешиле. Ова траеше дури во 2005 година и луѓето што ги киднапираа станаа познати како Исчезнати. Има вкупно 16 исчезнати лица, а ИРА објави 9 локации на тела за време на мировните преговори.

Повеќето од жртвите биле од Белфаст, во британската окупирана Северна Ирска. Еден од најпознатите случаи на Исчезнати е Жан Меконвил. Таа имала 37 години кога била киднапирана од група од 12 членови на ИРА од нејзиниот дом. Таа беше цел бидејќи нејзиното семејство дојде на помош на смртно ранетиот британски војник кој беше застрелан на нејзината улица. Стандардната процедура беше да се киднапираат жртвите, да се однесат во зграда на ИРА, да се испрашуваат и измачуваат, а штом ИРА ќе ги добие потребните информации, да ги погуби.

Исто така види: Жан Лафит - Информации за криминал

Се веруваше дека повеќето од другите Исчезнати биле испрашувани за злосторства како што се крадење оружје од ИРА или дека биле двоен агент на владата. Дени Мекилхон бил испрашуван откако бил обвинет за кражба на оружје и бил убиен во борба со неговиот киднапер додека се обидувал да избега.

Во 1999 година, Северна Ирска донесе закон со цел да се пронајдат исчезнатите тела на Исчезнатите. Законот за локалитети на жртвите ги олесни некои од најголемите наоди, бидејќи членовите наИРА соработуваше со мировните напори. Законската регулатива ја создаде Независната комисија за локација на остатоците од жртвите, која собира доверливи совети од анонимни извори кои би можеле да помогнат во пронаоѓањето на преостанатите Исчезнати. 7 од 16-те тела сè уште се водат како исчезнати од 2013 година, не се очекува ИРА да помогне во нивната локација.

Исто така види: Френк Абањале - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.