Роберт Тапан Морис - Информации за криминал

John Williams 24-08-2023
John Williams

Роберт Тапан Морис и црвот Морис

Во 1988 година, малициозен софтвер познат како Морис црв беше лансиран од компјутер на Универзитетот Корнел, од дипломираниот студент Роберт Тапан Морис. Црвот се проширил на сите компјутери поврзани на интернет и бил дизајниран да не може да се открие. Дизајнерскиот недостаток го натера да создаде повеќе копии отколку што Морис можеше да контролира, што на крајот доведе до негово откривање.

Црвот е алатка за продуктивност создадена за да се движи од компјутер на компјутер.

Терминот црв дојде од тим компјутерски инженери од Xerox PARC во 70-тите. Слично на Морис, тие оставија црв без надзор преку ноќ за да изврши тестови на нивните компјутери. Кога пристигнаа следното утро, сите компјутери паднаа при подигнувањето. Тие го измислија терминот црв од романот Shockwave Rider, „Никогаш немало црв со толку цврста глава или толку долга опашка! Се гради сама по себе, не разбираш?... не може да се убие. Не помалку од рушење на мрежата!“

Црвот Морис не беше деструктивен малициозен софтвер, туку само требаше да ја забави обработката на компјутерите, иако никој не знае какви биле намерите на Роберт да го создаде. Морис беше првиот поединец кому му се судеше според новиот Закон за компјутерска измама и злоупотреба од 1986 година, каде што беше суден, осуден и осуден на три години условна казна, 400 часа општествено корисна работа и парична казна од 10.050 долари. Кога случајот беше обжален, одбраната напредувашеАгенцијата за истражувачки проекти (DARPA) на тимот за одговор при компјутерски итни случаи (CERT) е создадена за да ги координира информациите и соодветните одговори на компјутерската безбедност.

Терминот „хакери со бела капа“ е некој во академскиот или корпоративниот свет, кој создава програми за демонстрирање на ранливости со цел да ги направи јавно видливи. Многумина веруваат дека Морис имал цел само да го копира својот малициозен софтвер на училишните компјутери за тие да изгледаат побавно, а потоа училиштето ќе мора да ги поправи или ажурира. Другите што го познаваа тврдеа дека тој го создал само за да види колку големи се шират мрежите, колку интернет може да го однесе неговиот црв. Неговиот татко бил криптограф и компјутерски научник кој помогнал да се развие Unix (кој корисниците на iPhone сè уште го користат денес), така што Морис бил целосно свесен за тоа како функционира неговата програма, само не за импликациите од тоа што не може рачно да ја контролира.

Исто така види: Боб Крејн - Информации за криминал

Немаше линии код што изгледаше злонамерно, бидејќи не беше програмиран да им наштети на компјутерите само да ги успори; кој беше аголот користен во неговата жалба. Програмскиот пропуст што ја направи програмата автоматизирана (не е потребна интеракција со корисникот) ја натера програмата да се оддалечи од него пребрзо со тоа што се копираше и постојано се ширеше - дури допирајќи до воените компјутери и речиси паѓајќи ги компјутерите низ НАСА. Наслов на весник од 1986 година гласеше: „Студент е обвинет во случај со „вирус“ штопарализираше 6.000 компјутери“. Морис црвот е познат по започнувањето на индустријата за сајбер безбедност и е многу добро познат во компјутерските науки.

Оригиналните флопи дискови на црвот Морис се изложени на Музејот за компјутерска историја во Маунтин Вју, Калифорнија. 12>

Исто така види: Ричард Евониц - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.