Отпечатоци од прсти - Информации за криминал

John Williams 19-08-2023
John Williams

Форензичарите со векови користеле отпечатоци од прсти во криминалните истраги како средство за идентификација. Идентификацијата со отпечаток од прст е една од најважните алатки за криминална истрага поради две карактеристики: нивната упорност и нивната уникатност. Отпечатоците од прстите на една личност не се менуваат со текот на времето. Сртовите на триење кои создаваат отпечатоци од прсти се формираат додека се внатре во матката и растат пропорционално како што расте бебето. Трајните лузни се единствениот начин на кој отпечатокот од прст може да се промени. Покрај тоа, отпечатоците се единствени за поединец. Дури и идентичните близнаци имаат различни отпечатоци од прсти.

Видови отпечатоци

Генерално, целта на собирањето отпечатоци од прсти е да се идентификува поединецот. Ова лице може да биде осомничено, жртва или сведок. Постојат три типа на отпечатоци од прсти кои може да се најдат: латентни, патентни и пластични. Латентни отпечатоци од прсти се направени од пот и масло на површината на кожата. Овој тип на отпечаток од прст е невидлив со голо око и бара дополнителна обработка за да се види. Оваа обработка може да вклучува основни техники за прашок или употреба на хемикалии. Отпечатоците од патент може да се направат со крв, маснотии, мастило или нечистотија. Овој тип на отпечаток од прст е лесно видлив за човечкото око. Пластичните отпечатоци од прсти се тридимензионални отпечатоци и може да се направат со притискање на прстите во свежа боја, восок, сапун или катран. Како патентни отпечатоци од прсти,пластичните отпечатоци од прсти лесно се гледаат со човечкото око и не бараат дополнителна обработка за целите на видливост.

Површински карактеристики и методи на собирање

Карактеристики на површината на која се наоѓа отпечатокот се утврди дека се важни при одлучувањето кои методи на собирање треба да се применат на сцената. Општите карактеристики на површината се: порозна, непорозна мазна и непорозна груба. Разликата помеѓу порозните и непорозните површини е нивната способност да апсорбираат течности. Течностите тонат кога ќе паднат на порозна површина, додека седат на врвот на непорозна површина. Порозните површини вклучуваат хартија, картон и необработено дрво. Непорозните мазни површини вклучуваат лакирани или обоени површини, пластика и стакло. Непорозните груби површини вклучуваат винил, кожа и други текстурирани површини. За порозни површини, научниците посипуваат хемикалии како што е нинхидрин врз отпечатоците и потоа ги фотографираат отпечатоците од прсти кои се развиваат. За непорозни мазни површини, експертите користат техники со прашок и четка, проследено со лента за подигнување. За груби површини, се користи истиот процес на пудрање, но наместо да користат редовна лента за подигнување за овие отпечатоци, научниците користат нешто што ќе влезе во жлебовите на површината, како што е гел-кревач или Mikrosil (материјал за лиење силиконски). 1>

Анализа на собрани отпечатоци

Исто така види: Lydia Trueblood - Информации за криминал

Откако ќе се собере отпечаток,може да започне анализата. За време на анализата, испитувачите утврдуваат дали има доволно информации присутни во отпечатокот за да се користат за идентификација. Ова вклучува одредување класа и индивидуални карактеристики за непознатото печатење. Карактеристиките на класата се карактеристики кои го намалуваат отпечатокот на група, но не и на поединец. Трите типа на класа за отпечатоци од прсти се лакови, јамки и вртежи. Сводовите се најретко вообичаениот тип на отпечатоци од прсти, кои се јавуваат само околу 5% од времето. Овој модел се карактеризира со гребени кои влегуваат на едната страна од отпечатокот, одат нагоре и излегуваат на спротивната страна. Јамките се најчести, кои се јавуваат 60-65% од времето. Овој модел се карактеризира со гребени кои влегуваат на едната страна од отпечатокот, се вртат наоколу и потоа излегуваат на истата страна. Врвовите претставуваат кружен тип на проток на гребенот и се јавуваат 30-35% од времето. Индивидуалните карактеристики се оние карактеристики кои се единствени за поединецот. Тие се мали неправилности кои се појавуваат во гребените на триење и се нарекуваат детали на Галтон. Најчестите типови на детали на Галтон се бифуркација, завршетоци на гребенот и точки или острови.

Споредба на отпечатоци

По анализата, непознатите отпечатоци се споредуваат заедно со познатите отпечатоци . Непознатиот отпечаток е отпечатокот пронајден на местото на злосторството, а познатиот отпечаток е отпечатокот на можен осомничен. Прво, класатасе споредуваат карактеристиките. Ако класичните карактеристики на двата отпечатоци не се во согласност, тогаш првото печатење автоматски се елиминира. Ако е така, друг познат отпечаток може да се спореди со непознатиот отпечаток. Ако се чини дека карактеристиките на класата се совпаѓаат, испитувачот потоа се фокусира на индивидуалните карактеристики. Тие ја разгледуваат секоја поединечна карактеристика точка по точка додека не најдат можна совпаѓање.

Исто така види: Винона Рајдер - Информации за криминал

Евалуација на споредба

Откако испитувачот ќе ја заврши споредбата, тие можат да направат соодветна евалуација. Ако има некакви необјаснети разлики помеѓу непознатите и познатите отпечатоци од прсти, тогаш тие можат да го исклучат познатиот отпечаток од прст како извор. Ова значи дека ако карактеристиките на класата не се согласуваат, тогаш заклучокот би бил исклучување. Меѓутоа, ако карактеристиките на класата како и индивидуалните карактеристики се во согласност и ако нема необјаснети разлики помеѓу отпечатоците, заклучокот би бил идентификација. Во некои случаи, ниту еден од овие заклучоци не е возможен. Можеби нема доволен квалитет или квантитет на детали за гребенот за ефективно да се направи споредба, што го прави невозможно да се утврди дали двата отпечатоци потекнуваат од ист извор или не. Во овие случаи, не може да се донесе заклучок и извештајот ќе биде „неубедлив“. Трите можни резултати кои можат да се направат од аЗатоа, испитувањето на отпечатоците е исклучување, идентификација или неубедливо.

Верификација на евалуацијата

Откако првиот испитувач ќе дојде до еден од трите заклучоци, друг испитувач мора да ги потврди резултатите . За време на овој процес на верификација, целиот испит се повторува. Вториот испитувач го прави повторениот испит независно од првиот испит, а за идентификациски заклучок мора да се согласат и двајцата испитувачи. Доколку се согласат, доказите за отпечатоци од прст стануваат многу посилен доказ ако и кога се оди на суд.

Базите на податоци како AFIS (Автоматски систем за идентификација на отпечатоци) се создадени како начини за помош на испитувачите на отпечатоци од прсти за време на овие прегледи. Овие бази на податоци помагаат да се обезбеди побрз начин за сортирање на неверојатните совпаѓања. Ова води до побрза идентификација на непознати отпечатоци и овозможува отпечатоците од прсти да бидат широко користени како што се во криминалните истраги.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.