Казна за воени злосторства - Информации за криминал

John Williams 19-08-2023
John Williams

>Воените злосторства, кои често се нарекуваат злосторства против човештвото, се прекршување на обичаите или законите на војување. Не постоеше јасна дефиниција за овој термин пред Првата светска војна, но после тоа започнаа дискусиите за воените злосторства и што треба да се направи за да се казнат оние што ги извршиле меѓу неколку земји. Версајскиот договор од 1919 година беше еден од првите документи во кој се дискутираше за воените злосторства, а авторите се обидоа да создадат листа на прекршоци што ќе се квалификуваат. Тие имаа големи потешкотии да се договорат за тоа што треба или што не треба да се криминализира за време на војна, и само наидоа на уште поголемо несогласување додека се обидуваа да одлучат за соодветни форми на казнување. Идејата за формирање Меѓународен суд на правдата беше изнесена, но не беше прифатена од мнозинството учесници.

Темата на воените злосторства беше разгледана многу подетално по Втората светска војна. Припадниците на сојузничките сили формираа меѓународни трибунали во Нирнберг и Токио за да донесат пресуда за криминалните дела извршени за време на војната. Овие трибунали ги поставија принципите кои и денес остануваат основа на меѓународното кривично право. До 1946 година, Генералното собрание на Обединетите нации ги потврди овие „принципи на меѓународното право“ и почна да создава резолуции со кои се предвидува казна за лицата виновни за воени злосторства и злосторства противчовештвото.

Денес, повеќето воени злосторства сега се казнуваат на два начина: смрт или долготраен затвор. За да биде изречена една од овие казни, секој случај на воено злосторство мора да биде однесен пред Меѓународниот кривичен суд (МКС). МКС е основан на 1 јули 2002 година со цел да им се суди на воените злосторници. Моќта на судот се заснова на договор, а 108 одделни земји ја поддржуваат.

Исто така види: Семејство Мекстај - Информации за криминал

Постојат неколку квалификации кои мора да се исполнат пред да може случајот да се суди во МКС. Делото мора да спаѓа во една од категориите над кои се смета дека е надлежен судот. Тие вклучуваат геноцид, воени злосторства и злосторства против човештвото. Овие теми се донекаде широки и може да вклучуваат многу специфични прекршоци, но едно забележително исклучување е секој акт на тероризам.

Исто така види: Château d'If - Информации за криминал

Само државите кои се согласиле и потпишале договор за МКС се очекува да се придржуваат до авторитетот на судот , така што воениот персонал кој е од територии кои не учествуваат не може да биде подложен на судење без оглед на воените злосторства што можеби ги извршиле. Кривични дела кои се подобни да бидат сослушани од МКС мора да се извршени по датумот на официјалното формирање на судот. Нема да се разгледуваат прашања што се случиле пред тој ден. Воените злосторства што ги исполнуваат сите услови за сослушување на МКС може да бидат изведени пред суд, па може да се донесе одлука за тоа како да се казнат виновниците.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.