Операција Дони Браско - Информации за криминал

John Williams 12-07-2023
John Williams

Џозеф Пистон бил агент на ФБИ, роден во Ири, Пенсилванија во 1939 година. Тој е добро познат по тоа што бил таен во семејството на криминалот Бонано во име на ФБИ. ФБИ никогаш немало некој таен агент да се инфилтрирал во една од познатите пет семејства на Њујорк до Пистон.

Пред да замине во тајност, Пистон бил испратен во училиште за да научи за скапоцените скапоцени камења и го добил псевдонимот Дони Браско за да може да се прикрие како локален крадец на накит на улиците на Њујорк. Тој одеше во локалните барови речиси секоја вечер, надевајќи се дека некој член на локалната мафија може да се сретне со него и да го прифати како соработник на семејството Бонано. Откако отишол во барот што го посетувало семејството Бонано, локалната мафијашка сопруга се обидела да флертува со Пистон. Тој учтиво го одби нејзиниот напредок и му рече на шанкерката „таа ми пријде“. Ова беше знак за шанкерот дека Пистон го разбира кодот на мафијата и дека нема да се обиде да ја заведе сопругата на мафијаш.

Подоцна, на Пистон му пријде човек по име Бенџамин „Лефти“ Руџеро , кој лично убил 26 мажи за семејството. Пистон го импресионирал со дијамантите што ги набавил од просторијата за докази на ФБИ и неговото разбирање за накитот. Наскоро „Лефти“ го направи Дони Браско свој нов деловен соработник.

Како соработник на семејството Бонано, на Дони Браско (Пистон) му беше наредено да изведе четири хитови за „Лефти“. НаФБИ му помогна на Пистон да ги организира хитовите и обично само ги апсеше тие луѓе и ги чуваше нивните имиња надвор од весниците, така што изгледаше како Пистон да ги убил. Но, наскоро Кармин Галанте (глава на семејството Банано) беше погубена на 12 јули 1979 година и избувна војна помеѓу ривалот Капос во семејството.

Војната ескалира во следните две години бидејќи двајца локални Капо, Доминик Наполитано и „Левиот“ Руџеро, убија тројца од врвните лидери во семејството Бонано. Конечно, за да стане „направен човек“ (највисоката чест во мафијата) „Лефти“ му кажа на Пистон дека треба да го убие Ентони Инделикато . Кога Пистон му кажа на ФБИ дека треба да го инсценира ова убиство, тие одбија да продолжат со операцијата и го повлекоа Пистон од тајната задача.

Исто така види: JonBenét Ramsey - Информации за криминал

ФБИ собра доволно информации од жици и разговори помеѓу Пистон и членовите на мафијата што можеа да уапсат и осудат над 100 соработници и локални мафијаши. Комисијата на мафијата одлучи да му издаде наредба за удар на Џозеф Пистон за половина милион долари поради фактот што тој бил таен агент на ФБИ. Комисијата, исто така, нареди смрт на Наполитано и Руџеро затоа што му дозволиле на Пистон да се инфилтрира во мафијата и му дал толку многу информации. Наполитано беше цитиран како рекол „Немам лоша волја кон Браско, го сакав детето“, непосредно пред да биде убиен на 17 август.1981. Руџиро беше на пат да се сретне со локалниот Капос кога беше уапсен од ФБИ. Ако не беше уапсен, тој ќе влезеше во неговата егзекуција.

Како резултат на операцијата Дони Браско, Џозеф Пистон, неговата сопруга и неговите три ќерки сега живеат под лажни имиња на непозната локација под ФБИ заштита. Комисијата сега создаде нови правила кои одредуваат кој може да се приклучи на мафијата. Новите членови мора да убијат некого пред двајца направени мажи и двајца членови на семејството мора да гарантираат за тој соработник со сопствениот живот.

Исто така види: Елси Пароубек - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.