Погрешно извршување - Информации за криминал

John Williams 17-08-2023
John Williams

Еден од основните аргументи на луѓето кои се противат на смртната казна е можноста невини поединци да бидат казнети на смрт за злосторства што не ги извршиле.

Исто така види: Поморска криминалистичка истражна служба (NCIS) - Информации за криминал

Од 1992 година, петнаесет затвореници се осудени на смрт слободни кога новооткриените докази ги ослободиле. За многумина, ова укажува на можноста повеќе осуденици на смрт со текот на времето да се докаже дека се невини. Современиот напредок во студиите за ДНК им овозможи на научниците и агенциите за спроведување на законот подобро да ја одредат одговорната страна во одредено кривично дело во многу случаи. Противниците на смртната казна веруваат дека ниту едно лице не треба да биде осудено на смрт бидејќи, со текот на времето, ДНК или други релевантни докази може да ги ослободат од вината.

Исто така види: OJ Simpson Bronco - Информации за криминал

Се смета дека неколку луѓе биле погрешно погубени. Во 1950 година, еден човек по име Тимоти Еванс бил погубен поради убиство на неговата ќерка. Три години подоцна, властите открија дека друг човек, кој изнајмил соба од Еванс, бил сериски убиец и всушност одговорен. За пожар што го подметнал пироман во 1991 година, се обвинува Камерон Вилингем. Три од неговите ќерки загинаа во пожарот, а Вилингем доби смртна казна. Вилингем беше егзекутиран во 2004 година, но оттогаш, доказите кои првично беа кажано дека ја докажуваат неговата вина се покажаа како неубедливи. Иако не може да се докаже неговата невиност, доколку не беше осуден на смрт, случајот можеби ќе беше повторно отворен и можебипрогласен за невин по жалбата.

Еден од најпознатите случаи на можно погрешно погубување го вклучува Џеси Таферо, човек обвинет за убиство на двајца полицајци. Во инцидентот биле вклучени двајца соучесници, Волтер Роудс и Соња Џејкобс. Родс сведочеше против другите двајца во замена за лесна затворска казна. Подоцна призна дека тој бил единствената одговорна страна во убиствата, но и со новото сведочење Таферо бил осуден на смрт. Беа потребни две години за да се изврши преглед на случајот на Џејкобс, а потоа таа беше ослободена. Нашироко се верува дека Таферо, исто така, би бил ослободен доколку сè уште бил жив поради жалба.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.