Видови тероризам - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Според Националниот советодавен комитет за стандарди и цели на кривичната правда, постојат шест различни видови тероризам . Сите тие ги споделуваат заедничките особини на насилни дејствија кои уништуваат имот, предизвикуваат страв и се обидуваат да им наштетат на животите на цивилите.

1. Граѓанско нарушување – понекогаш е насилен облик на протест што го одржуваат група поединци, обично во спротивставување на политичката политика или акција. Тие имаат за цел да испратат порака до политичка група дека „народот“ е несреќен и бара промени. Протестите се наменети да бидат ненасилни, но понекогаш резултираат со големи немири во кои се уништува приватна сопственост и се повредени или убиени цивили.

2. Политички тероризам – се користи од една политичка фракција за да се заплаши друга. Иако владините лидери се тие што треба да ја добијат крајната порака, граѓаните се тие кои се цел на насилни напади.

Исто така види: Олдрих Ејмс - Информации за криминал

3. Неполитички тероризам – е терористички чин извршен од група за која било друга цел, најчесто од религиозна природа. Посакуваната цел е нешто друго освен политичка цел, но тактиката е иста.

4. Квази тероризам – е насилен чин кој ги користи истите методи што ги користат терористите, но ги нема истите мотивирачки фактори. Случаите како овој обично вклучуваат вооружен криминалец кој се обидува да го стори тоабегство од органите за спроведување на законот користејќи цивили како заложници за да им помогнат да избегаат. Прекршувачот на законот постапува на сличен начин како терористот, но тероризмот не е целта.

5. Ограничен политички тероризам – актите обично се само еднократни заговори за давање политичка или идеолошка изјава. Целта не е да се собори владата, туку да се протестира против владина политика или акција.

Исто така види: Последните зборови на жртвите - Информации за криминал

6. Државен тероризам – ја дефинира секоја насилна акција иницирана од постоечка влада за постигнување одредена цел. Најчесто оваа цел вклучува конфликт со друга земја.

Секој вид тероризам користи различни методи на насилство за да ја пренесе својата порака. Тие можат да бидат што било, од јуришно оружје или експлозивни направи до токсични хемикалии кои се ослободуваат во воздухот. Овие напади може да се случат во кое било време или место, што ги прави исклучително ефикасен метод за внесување терор и несигурност во пошироката јавност.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.