Едвард Теч: Црнобрада - Информации за криминал

John Williams 07-07-2023
John Williams

Пиратеријата од средината до крајот на 17 век често се нарекува „Златно доба на пиратеријата“. Оваа ера опфати три забележителни изливи на пиратски активности, за време на кои пиратеријата цветаше и доминираше во морињата. Третиот изблик на Златното доба се случи откако европските нации потпишаа мировни договори со кои завршија војните за шпанско наследство. Овој мир остави без работа илјадници морнари и приватници, што им го олесни вртењето кон пиратеријата. Еден од најзабележителните и најозлогласените пирати во историјата потекнува од третата фаза од Златното доба на пиратеријата. Неговото заедничко име беше Едвард Теч (или Тач) ; сепак, повеќето го знаат како Црнобрад .

Историчарите проценуваат дека Едвард Теч е роден околу 1680 година во Британија. Неговиот ран живот е во голема мера непознат бидејќи неговото родено име останува нејасно во историските записи. Пиратите и одметниците имаа тенденција да дејствуваат под фалсификувани имиња за да ги заштитат своите семејства од нарушена репутација. Едвард Теч повторно се појавува во 1702 година како британски приватен човек надвор од Јамајка за време на војната на кралицата Ана. Приватирањето во суштина беше легална пиратерија; приватниците имаа дозвола од Британија да земат француски и шпански бродови и да задржат процент од она што го нашле. Откако војната заврши во 1713 година, Теч се нашол без работа и се придружил на пиратската екипа на Бенџамин Хорниголд во Њу Провиденс и ја започнал својата озлогласена кариера.

Новата Провиденс беше акомерцијална колонија, што значи дека не била директно под контрола на кралот, дозволувајќи им на пиратите да уживаат во румот и жените во нејзините крајбрежни таверни без да се грижат за законот. Како и другите пирати, тие следеа миграциска рутина. Во пролетта тие ќе се упатат кон север со своите маневрирачки ридови и ќе ги малтретираат трговските бродови, натоварени со какао, бандера, шеќер и рум долж ртовите Делавер или долниот дел на Чесапик. Есента, тие отпловија назад на југ до островите. Хорниголд и Теч биле видени во октомври 1717 година кај Делавер ртовите; следниот месец заробиле брод во близина на Сент Винсент на Карибите. По битката, Теч го презеде бродот и го преименуваше во Одмаздата на кралицата Ана . Таа стана знаменцето на Теч за неговата озлогласена пиратски флота и тој стана голем успех, земајќи околу 25 награди.

Во 1718 година, Теч ја пресели својата операција во Чарлстон и продолжи со блокада на неговото пристаниште. Тој ги тероризирал и ги ограбувал сите бродови што пристигнувале таму. Теч ја преместил својата пиратски флота кон Северна Каролина кога слушнал за можноста за помилување и за можноста да ги избегне канџите на британските воени луѓе испратени да го уништат британскиот пиратски проблем. Таму го предизвика гневот на гувернерот на Пенсилванија, Александар Спотсвуд, кој безмилосно испрашуваше еден од поранешните управители на Теч и ги доби виталните информации за тоа каде се наоѓа Теч. Гувернерот испрати поручникМејнард со неколку слабо вооружени бродови за да го фати Теч, што резултираше со битка што ќе заврши со негова смрт. Голема конфузија ги опкружуваше извештаите за оваа последна битка во Окракок, но самиот извештај на Мејнард открива дека биле потребни 5 прострелни рани и 20 исеченици за конечно да се убие Црнобрад. Мејнард тврди дека Црнобрад „На нашиот прв поздрав, тој пиеше проклетство за мене и моите луѓе, кои ги отепа Кукавичките кученца, велејќи: „Ниту ќе даде ниту ќе земе Квартер“.

Црнобрад, се вели дека ги плаши своите противници само гледајќи ги. За да се надополнат интригите и стравот, се шпекулираше дека Црнобрад во својата брада исплетал фитили со барут и ги запалил кога тргнал во битка. Описот на овој изглед „демон од пеколот“ е делумно потврден со изјавите на очевидци од тоа време, надминувајќи се што Холивуд може да измисли: „...нашиот херој, капетанот Теч, го презеде Когноменот на црна брада, од тоа големо количество коса, која, како страшен метеор, му го покрива целото лице... Оваа брада беше црна, што ја трпеше да расте со екстравагантна должина... беше навикнат да ја извртува со панделки, во мали опашки... и да ги врти околу неговите уши: Во времето на акција, тој носеше прашка над рамениците, со три тесни пиштоли, обесени во футроли како бандалиери; и заглави запалени кибритчиња под неговата капа, кои се појавуваат на секоја страна од неговото лице, неговите очи природно изгледаат жестоко идив, го направи целосно таква фигура, што имагинацијата не може да формира идеја за бес, од пеколот, за да изгледа пострашно“. Ова во комбинација со неговиот добро вооружен брод со знаме ќе предизвика страв во срцето на секој човек. Сепак, многу извештаи ја комплицираат оваа позната слика на крвожеден пират; во една приказна, Теч повикал делегација од неговите затвореници во сопствената кабина на Одмаздата на кралицата Ана . Мирно, тој објасни дека ги симнале од бродот за да можат пиратите да одржат „генерален совет“ за да одлучат за нивниот следен потег.

Овој тип на однесување, покрај тоа што предизвикува чувство на страв и ужас кај бродските екипажи со кои се сретнал, се сметал за опасен преку Атлантикот. „Не само што пиратите земаа имот“, вели Линдли Батлер; „Тие беа навреда за хиерархиската, класно заснована социјална структура во Британија. Мислам дека тоа ги изгоре во Англија колку и одземањето на имотот“. Пиратите го избраа својот капетан, четврт-мајстор и други офицери на бродот; спроведе „генерални консултации“ за маршрутата и стратегијата во која гласаа сите членови на екипажот и развија правична поделба на наградите. Овој пиратски код беше напишан во написи што секој член на екипажот ги потпиша по приклучувањето на компанијата. Покрај тоа, некои пиратски бродови, можеби вклучувајќи го и Teach’s, вклучија црнци како членови на компанијата. Пиратски бродови, за разлика од Кралската морнарица, или кој било другвладата во текот на седумнаесеттиот век функционирала како демократии. Оваа перверзија на класниот, крут општествен поредок на Британија во тоа време ја направи доминацијата на пиратеријата опасна закана.

Исто така види: Sing Sing Prison Lock - Информации за криминал

Иако наследството на Црнобрад е дадено во литературата и филмските репродукции на неговата легенда како крвожеден пират, многу историски извештаи го комплицираат овој став. Всушност, Едвард Теч како Црнобрад беше комплицирана личност со длабока длабочина.

Исто така види: Сериски убијци - информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.