Џејмс Вилет - Информации за криминал

John Williams 17-08-2023
John Williams

„Претседаваше со речиси 100 егзекуции“ ќе се истакне на секое резиме, но во случајот на Џим Вилет, тоа ќе биде единствената карактеристика на неговата кариера. Како 21-годишен бизнис мајстор на државниот универзитет Сем Хјустон, Вилет го прифати она што тој мислеше дека ќе биде привремена позиција како чувар во максимално безбедносната „Единица за ѕидови“ во Хантсвил, Тексас. Му дадоа пушка и лепенка од ткаенина и му беше кажано да го олесни човекот кој доаѓаше од смената во стражарската кула. Исплашено, тој го послуша. Тоа беше во 1971 година. Пет години подоцна, Тексас ја врати смртната казна и егзекуциите со смртоносна инјекција продолжија во 1982 година. Тој се врати во 1998 година како управник на 1.500 мажи затворени во Волс. Во тој момент, неговите одговорности добија предизвикувачка нова димензија и тој се најде себеси како придружува вкупно 89 осудени лица (88 мажи и една жена) до смртната комора. Ги гледаше како насилно се борат или како тивко си одат додека ги изнесуваа надвор од ќелиите. Ги гледал како ги јадат последните оброци и ги слушал како ги кажуваат последните зборови. Ги гледаше додека им се натопени коктел од хемикалии. Ги гледаше изразите на лицата на нивните семејства и роднини. Ги гледаше како умираат на гарнир. Тој постигна рекордни 40 егзекуции во 2000 година. Истата година тојја освои Меморијалната награда Џејмс Х. Бирд, Џуниор за врвни поправни администратори во поголемите установи управувани од Одделот за кривична правда во Тексас. Но, тој се прашуваше за моралот да се убиваат затворениците, што доведе до ова продорно набљудување и прашање: „Во повеќето случаи, луѓето што ги гледаме овде воопшто не се луѓето што беа кога дојдоа во системот. . Дали тоа значи дека ги рехабилитиравме? Меѓутоа, на крајот на денот, тој го изведе сето тоа само да го заврши својот дел од работата и му беше мило што не беше судија или беше во поротата што одлучуваше за нивните судбини.

г. Вилет помогна да се раскаже документарниот филм „Сведок на егзекуција“ наградениот Пибоди кој се емитуваше на Националното јавно радио „All Things Considered“ во 2000 година. автор Рон Розел. Изложбениот случај на Вилет во Националниот музеј за криминал и казна ги чува овие и други предмети поврзани со неговиот извонреден 30-годишен мандат во затворскиот систем во Тексас.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.