Експеримент во затворот Стенфорд - информации за криминал

John Williams 28-06-2023
John Williams

Стенфордскиот затворски експеримент беше експеримент од 1971 година спроведен од Филип Зимбардо на Универзитетот Стенфорд кој симулираше затворска средина и ги подели студентите на чувари и затвореници со цел да ги проучи психолошките влијанија на моќта и контролата. Експериментот во затворот Стенфорд требаше да трае две недели, но според Зимбардо, беше прекинат по шест дена затоа што „чуварите станаа толку брутални“.

Студијата почна да ги повторува вистинските затворски услови за затворениците со апсење и соблекување голи, чистење на нивните тела во случај да имаат вошки и принудувајќи ги во затворска облека со синџир околу глуждот. На секој од нив им бил доделен број и требало да се повикуваат само со тој број. Сето ова беше обид да се дехуманизираат.

Стражарите не даваа обука за стража, туку заминаа сами да управуваат. Тие направија правила, но полека во текот на неделата, правилата почнаа да се влошуваат. Чуварите се понапорно се труделе да ја докажат својата доминација над затворениците, а средбите добивале не само физичка, туку и психолошка.

Околината повеќе не се чувствувала како експеримент. Дури и одговорните психолози потклекнаа на своите улоги како затворски директори, а затворениците не беа слободни да си одат, и покрај тоа што имаа право да одат кога сакаат. Родителите на затворениците испратија адвокати, кои ја третираа ситуацијатакако реално, и покрај тоа што знаеше дека е експеримент.

Исто така види: Колумбо - Информации за криминал

Експериментот отиде предалеку - видео снимката од ноќните средби кога главните истражувачи веќе не беа наоколу ги покажаа навистина навредливите техники на чуварите.

Видеото за експериментот е достапно за купување овде.

Исто така види: Процес на криминална постава - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.