Тери против Охајо (1968) - Информации за криминал

John Williams 27-06-2023
John Williams

Тери против Охајо беше важен случај од 1968 година Врховниот суд на Соединетите Американски Држави . Случајот се однесуваше на практиката „застанете и фриск“ на полициските службеници, и без разлика дали тоа ги прекршува или не U.S. Четвртиот амандман на Уставот заштита од неразумни претреси и заплени . Врховниот суд утврди дека практиката на запирање и фризнување на осомничениот јавно без веројатна причина не го прекршува Четвртиот амандман , се додека службеникот има „разумно сомневање“ дека лицето може да врши кривично дело, извршило кривично дело или планира да изврши кривично дело, и дека лицето „може да е вооружено и во моментов опасно“. Судот ја оправда оваа одлука со појаснување дека Четвртиот амандман треба да се применува за собирање докази, а не за спречување криминал.

Исто така види: Анализа на ракопис - информации за криминал

Долгиот пат до Врховниот суд започна на 31 октомври 1963 година во Кливленд, Охајо кога полицискиот детектив Мартин Мекфаден виде двајца мажи, Џон В. Тери и Ричард Чилтон , кои McFadden изјави дека делувале сомнително. Ги виде двајцата мажи како одат напред-назад по истиот блок, пред да разговараат еден со друг. Тие го повторувале овој процес неколку пати, додека не се придружил трет човек и разговарале со нив неколку минути пред да заминат. Мекфејден стана сомнителен и реши да ги следи мажите, каде што уште еднаш се придружија сотретиот човек. Детективот Мекфејден , кој бил облечен во цивилна облека, им пришол на мажите и се претставил како полицаец. Тој ги прашал нивните имиња, а кога, наводно, еден од нив „мрморел“, почнал да се тресе Тери и открил скриен пиштол. Тој им нареди на тројцата мажи да се свртат кон ѕидот со кренати раце и го заврши „ застанете и фриск “. Тој, исто така, нашол пиштол во сопственост на Чилтон . Тројцата мажи беа одведени во полициска станица, каде Тери и Чилтон беа уапсени за носење скриено оружје. Тери и Чилтон беа прогласени за виновни, но поднесоа жалба на случајот до федералниот врховен суд. Тери против Охајо случајот постави преседан за голем број случаи на Врховниот суд што се случија во следните години, а најновиот беше Аризона против Џонсон (2009).

Исто така види: Купер против Арон - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.