Токсикологија на отрови - Информации за криминал

John Williams 02-10-2023
John Williams

Токсикологијата е научно проучување на хемикалии, особено отрови, врз луѓето и другите живи суштества. Го проучува откривањето и третманот на отровите, како и ефектите што овие хемикалии ги имаат врз телото.

Иако отровите се проучуваат и пишуваат уште од деветтиот век, вистинското потекло на модерната токсикологија датира од почетокот на 1800-тите кога еден човек по име Матие Орфила изработил научно дело со наслов Traité des poisons: tires des règnes mineral, vegetal et animal; ou Toxicologie générale . Орфила ги анализираше ефектите на отровот врз луѓето и создаде метод за откривање на присуството на арсен кај жртвите на убиствата. Неговата книга зборуваше за техниките што тој ги смислил, и набрзо стана вообичаено користено упатство за случаи на убиства во кои детективите се сомневаат дека употребата на отров.

Исто така види: Едвард Теодор Гејн - Информации за криминал

Еден од првите случаи што ги искористи откритијата на Орфила се случи во 1840 година, кога Мари ЛаФарж беше обвинета за труење на нејзиниот сопруг. Кога иследниците не можеа да најдат траги од арсен во трупот, тие го повикаа Орфила лично да изврши некои тестови. Тој ги најде доказите што ги бараше обвинителството, а ЛаФарж беше прогласен за виновен за убиство.

Примарната студија за токсикологија се однесува на дозата на отров што се користи во секоја ситуација. Речиси секоја супстанција има потенцијал да биде отровна со оглед на вистинските околности, но дали ќе стане опасна или не зависи одколичината на вклучен отров. Еден од првите големи експерти во областа на токсикологијата, човек познат како Парацелзус, го смислил овој концепт и создал добро позната максима која е ревидирана за да каже: „Дозирањето го прави отровот“. Едноставно кажано, дозата е примарен одлучувачки фактор за тоа дали некоја супстанција е или не е токсична и колку таа ќе биде штетна за живиот организам.

Исто така види: Џон Дилинџер - Информации за криминал

Современите токсиколози често работат со судски лекари или медицински испитувачи кога вршат обдукција на осомничена жртва од отров. Токсиколозите, исто така, обезбедуваат услуги за тестирање на дрога за различни цели, како што е утврдување дали кандидатот за работа користи какви било нелегални супстанци или дали спортист користи стероиди за да ги подобри своите перформанси. Нивната работа нуди уникатен увид во хемикалиите пронајдени во човек или кое било друго живо суштество и во ефектите што тие хемикалии ги имаат врз нивниот домаќин.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.