Чарлс Норис и Александар Гетлер - Информации за криминал

John Williams 16-08-2023
John Williams

Чарлс Норис е роден во богато семејство во Филаделфија на 4 декември 1867 година. Наместо да живее луксузен живот, Норис одлучил да студира медицина на Универзитетот Колумбија. Потоа отпатувал во Берлин и Виена за да ги продолжи медицинските студии, а по враќањето во САД, Норис донел знаење што засекогаш ќе ја промени кривичната истрага.

Пред Норис, медицинските прегледувачи не постоеле. Градските вештаци постапуваа со мртви тела. Не беа потребни никакви предуслови за да се биде судски лекар; секој би можел да го направи тоа. Заработувањето пари беше единствената мотивација за лекарите, бидејќи тие беа платени по тело. Кога повеќе тела беа брзо обработени, беа заработени повеќе пари. Исплатата може да се изврши и доколку некој сака да ја скрие вистината за вистинската причина за смртта. Во други случаи, ако причината за смртта не била очигледна, таа завршувала како само уште еден студен случај. Никој не одвои време да спроведе истрага за смртта за необјаснети смртни случаи, а науката ретко играше улога во спроведувањето на законот.

Исто така види: Олдрих Ејмс - Информации за криминал

Европејците, сепак, развиваа начин да користат научни докази во системот на кривичната правда. Норис веруваше во овој концепт и им се придружи на сојузите кои сакаа да го ослободат градот од судирите кога се врати во САД. Овие сојузи бараа обучени професионалци кои ги истражуваат причините за смртта. Во 1918 година, Норис успеа да биде назначен за главен медицински преглед во болницата Белви во Њујорк. Неговата работа беше да истражувасомнителни или насилни смртни случаи, и тоа беше далеку од лесна работа.

Исто така види: Форензичка анализа на почвата - информации за криминал

„Црвениот Мајк“ Хајлан, градоначалникот на Њујорк, сакаше лекарски преглед кој ќе му направи услуга. Норис не беше таков човек. Тој имаше желба да создаде „систем за медицинска правда“ кој беше чисто заснован на наука, наместо да продолжи со системот кога социјалниот статус беше повеќе важен отколку вистината во пресудите и ослободителните пресуди. За да помогне во ова, Норис побара од Александар Гетлер да му се придружи на неговиот тим и тие ја создадоа првата токсиколошка лабораторија во земјата.

Норис и Гетлер сукцесивно решија многу случаи поврзани со токсикологија, но сепак јавноста имаше потешкотии да ги прифати промените и вистината. Вистината беше дека опасни соединенија ги опкружуваа бидејќи фармацевтските компании не беа обврзани да откриваат какви било информации за нивните производи, ниту мораа да ги тестираат, а луѓето злоупотребуваа производи што имаа смртен трошок. Норис се обиде да алармира дека многу смртни случаи вклучуваат цијанид, арсен, олово, јаглерод моноксид, денатуриран алкохол, радиум и талиум, но тој беше исмеан од јавноста и тројца различни градоначалници кои не го поддржаа неговиот оддел.

Норис направи се што беше во негова моќ за да ја одржи неговата канцеларија. Тој дури и користеше свои пари за да го финансира одделот кога Хајлан му го скрати финансирањето. Вториот градоначалник, Џими Вокер, не му помогна на Норис околу буџетските прашања, но не го презира Норис какоХајлан направи. Градоначалникот Фиорело ЛаГвардија, не му веруваше на Норис, па дури и го обвини него и неговиот персонал за проневера на близу 200.000,00 долари.

Норис двапати беше лекуван во Европа поради исцрпеност за време на неговото време како главен медицински преглед, но на 11 септември 1935 г. , набргу по неговото враќање од второто патување, тој починал од срцева слабост.

Кога започнала работата на Норис и Гетлер, полицијата не ја почитувала форензичката наука. Откако полицијата и научниците конечно почнаа да се гледаат меѓусебно како партнери, а не како закани, тие имаа успех во решавањето на досега нерешливите криминални случаи. Чарлс Норис и Александар Гетлер направија револуција во криминалната истрага и нивните техники и наоди за хемикалии кои некогаш не можеа да се следат во човечкото тело сè уште ги користат токсиколозите за да помогнат во решавањето на мистериозните смртни случаи денес.

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.