Казна за злосторства од омраза - Информации за криминал

John Williams 29-06-2023
John Williams

Секое кривично дело мотивирано од пристрасност против личност или група врз основа на нивната етничка припадност, пол, родов идентитет, сексуални преференци, религија или која било друга карактеристика се категоризира како злосторство од омраза. Овие злосторства можат да бидат извршени или против поединец или негов имот.

Постојат и државни и федерални закони кои забрануваат злосторства од омраза, но докажувањето на мотивот или пристрасноста е многу тешко. Секаков вид на кривично дело може да наложи некаква форма на казна, од парични казни и кратки затворски престои за прекршоци до долгорочни затворски казни за кривични дела. Откако ќе се утврди дека осомничениот намерно извршил прекршок, мора да се даде доказ дека делото било мотивирано од одредена пристрасност за да се докаже дека се работи за кривично дело од омраза. Кога тоа ќе се докаже, сериозноста на кривичното дело автоматски се зголемува. Секоја казна што би била изречена за погрешно дело, исто така, ќе се зголеми ако се покаже дека е водена од омраза.

Казната за извршување на кривично дело од омраза е сурова затоа што додека повеќето злосторства се насочени само кон се вршат индивидуални, злосторства од омраза врз цел сегмент од населението. Провалник кој провалува во случаен дом го прави тоа за лична корист и обично не знае кој живее во домот во кој навлегуваат. Спротивно на тоа, лицето кое избира жртва врз основа на одредена пристрасност издвојува карактеристика што е заедничка за одредена група налуѓе. Судскиот огранок презеде остри мерки против овие видови на кривични дела со надеж дека ќе ги одврати луѓето од нивно извршување. Имаше многу спорови за тоа дали оваа практика е легална или не, а предметот стигна дури и до Врховниот суд на Соединетите држави. Нивната одлука беше дека е законски да се зголемат казните за злосторствата од омраза и дека тоа не го прекршува Уставот.

Исто така види: Џордан Белфорт - Информации за криминал

За делото од омраза да добие дополнителна казна, државата во која е извршено делото мора да има правила против тој конкретен прекршок. Сите држави, освен 6, имаат правила против злосторства засновани на пристрасност против етничката припадност, расата или религијата, но само 29 држави имаат закони кои ги штитат луѓето кои се жртви поради нивната сексуалност или родов идентитет. Сè уште помалку има заштита за злодела кои вклучуваат возраст, попреченост или родова пристрасност. Членовите на федералната влада се обидуваат да ги вклучат сите овие категории во списокот на криминални активности поврзани со омраза што ги гонат, така што секој пример на ова кривично дело ќе бара построги форми на казнување.

Исто така види: Масакр на Денот на Свети Валентин - Информации за криминал

John Williams

Џон Вилијамс е искусен уметник, писател и уметнички едукатор. Тој ја стекна својата диплома за ликовни уметности на Институтот Прат во Њујорк, а подоцна ја продолжи својата магистерска диплома за ликовни уметности на Универзитетот Јеил. Повеќе од една деценија, тој предава уметност на ученици од сите возрасти во различни образовни услови. Вилијамс ги изложуваше своите уметнички дела во галерии низ Соединетите држави и доби неколку награди и грантови за неговата креативна работа. Покрај неговите уметнички определби, Вилијамс пишува и за теми поврзани со уметноста и предава работилници за историја и теорија на уметноста. Тој е страстен да ги охрабрува другите да се изразат преку уметност и верува дека секој има капацитет за креативност.